Årstider

Denne gang har jeg lekt med farger og figurer. Ved å bruke samme "basis" har jeg gjennom å flytte /endre litt  på figurene og brukt ulike fargekombinasjoner laget en "historie" med 4 temaer. Utgangspunktet er et tre med reir. Dette har jeg så fulgt gjennom 4 årstider. Resultatet er 4 ulike brikker som danner en serie. Brikkene kan like gjerne brukes som bilder, - fordelt på 4 eller satt sammen til et større bilde - du bestemmer.

Nikolai Nissemann

Vi pynter gjerne bordet til jul, men hva med sofaen? Her kommer mønster til en kar som liker å være der det er plass til kos og ro. Nikolai Nissemann er en rolig, enkel fyr som kan romme en innerpute på 40 x 40 cm. 

Finn frem noen stoffrester, saks og tråd, så kan du lage deg litt julekos til sofaen. 

Motivet er kjent fra andre av mine julemodeller. Den er laget i bomullstekstiler som lett kan vaskes. 

Juleløper med "Twist"

Denne gangen har jeg tatt frem min lille «twister-linjal» (Primitive Pinwheel Template) som jeg er blitt så glad i. Den brukes til kvadrater på 3 ½ inch, og er derfor fin til mindre arbeider som løpere, brikker mm. 

Bruk av twister-linjal er moro, men krever nøyaktighet hvis resultatet skal bli fint. Kuttemålene vil derfor primært være oppgitt i inch (unntatt vatt og bakstykke). I tillegg må sømmene sys med 1/4 inch-fot, ellers vil det ikke stemme.

Sammensetningen av løperen blir som et lite puslespill, hvor bitenes farger og sømmer blir viktige. Det lønner seg derfor å ha litt plass til å legge bitene til løperen utover. På den måten finner du lettere hvilke biter som skal sys sammen og sprettekniven kan hvile mer. Min løper er i rødt og hvitt, men den vil bli fin i mange fragekombinasjoner. Velg dine farger og lag en lekker løper til bordet. Ferdig mål ca. 41 x 142 cm

Barnesmekker

Modellen for september er noen søte baby/barnesemekker.  Enkle dyremotiv gjør smekken riktig koselig. De er laget i bomullstekstil med gummiert frotè på baksiden. På den måten trekker ikke fuktig søl gjennom til klærne.

Hvorfor bruke tid på å lage figurer på smekker som søles til? Ved å spraye smekken med imprignering for tekstil, vil smekken holde unna for de fleste flekkene. Dermed kan smekkene brukes og ikke bare være "pynt".

Trekk til tennbrikett-boksen

Foreløpig er det vel ikke nødvendig å fyre i peisen, men boksen med tennbriketter er kjekk å ha tilgjengelig uansett.  Hva med å pynte opp med et Gnom-trekk?

Gnomer er i slekt med nissene, men gjerne enda mer sky for mennesker. De har ulike ansvarsområder, - skog- fjell og hav-gnomer. Som nissene er det nyttig å ha et godt forhold til dem, for man vet aldri hva som kan skje hvis ikke...

Disse tennbrikett-trekkene er laget i bomullstekstiler med bordvatt inni. De festes rundt boksen med borrelås og så setter du hatten på. 

Kari og Knut Kulapp

Her kommer et nytt bidrag i grytelapp-serien. Det har kommet etterlysning av en ku-lapp, - så her kommer den.

Modellen er som vanlig laget med dobbelt lag thermovatt, så den skal kunne brukes på varme gryter og brett. Nå som dyra slippes ut, så kan vel et par kuer lyse opp ved kjøkkenbenken?

Løperen "Fuglesang"

Ute synger fuglene av full hals, gresset er irrgrønt og forhåpentligvis viser solen seg i varm gul. Dette er inspirasjonen til neste modell. 

Løperen er laget i flere trinn, med både lappeteknikk, quilting og applikasjoner. Ferdig mål er ca. 38 x 117 cm

Så ta frem litt farger og lag en vår / sommerløper som sprer de vakre fargene naturen gir oss!

Forkle "hjortevilt"

Mønstermodellen er tilbake på kjøkkenet, og et nytt forklemotiv er klart.

Har du noen i din nærhet som er glad i å jakte eller kanskje er du en jeger selv? Uansett er det godt med et skikkelig vilt-måltid.  Hva med et forkle som står til hovedretten?

Forkleet i modellen er laget i 100 % lin med applikert motiv i bomullstekstiler.  Kan brukes av kokker og jegere av begge kjønn

Tennbrikett-trekk

Både kork og Kraft-Tex er morsomt å bruke. De gir litt annen struktur på modellene, - annerledes enn når man bare bruker tekstil. Modellen for april er et trekk til tennbrikett-boksen. Vi nærmer oss vår og sommer, så da blir (forhåpentligvis) ikke denne boksen så mye brukt. Allikevel er det greit å ha den stående, og boksen i seg selv er jo ganske kjedelig. Hvis du "pynter den" med et trekk, så er det ingen grunn til å gjemme den bort.

Tennbrikettene/-posene kommer nå også i en lavere utgave. Månedens mønster vil dekke beggeutgavene.  

Ipod-mappe og pennal

Denne gangen kommer mønster på noe min mann ønsket seg. Han hadde fått ny ipad til jul og ønsket seg et trekk til den.  I høst kjøpte jeg noe "kork-stoff" som jeg hadde lyst å teste ut, så da passet det bra og lage noe "mandig" av det. 

Mønsteret denne gangen er derfor på et trekk  som har kork-detaljer. I tillegg laget jeg et pennal, - eller som min mann sa "den kan jeg jo ha ledninger i". Ikke ofte man får "sy-oppdrag" fra menn, så derfor tenkte jeg at dette kan kanskje flere dra nytte av?

Tekstil med kork er forholdsvis nytt, men gir fine detaljer og et tøft uttrykk. Det er ikke vanskelig å sy med, og man trenger ikke spesialnåler eller  spesielle syføtter (slik som ved skinn). 

Bladkrans

Hva med en litt annerledes brikke? Denne kransen har flere variasjonsmuligheter. Den settes sammen av 8 blader/hjerter. Bladene/hjertene sys sammen slik at det dannes "blader" på oversiden som presses ned og gir en 3D-effekt. Kult?!

Jeg lette litt i restekurven min, og kom over noen skikkelig vårgrønne striper.  Selv om snøen daler ned utenfor vinduene, kan man jo unne seg noen vårfarger mens man venter. Eller hva med å lage en skikkelig hjertekrans til Valentinsdagen? 

Vatten i midten er litt tykk og stiv slik at brikken får stabil form. Vatten kan kjøpes ferdig (sjekk i nettbutikken) eller du kan bruke veskevatt el. lign. Til bladene/hjertene kan du ta frem restekurven og sette sammen biter som gir ønsket "bilde". 

Forkle "Glad laks"

Når julen er over, og hverdagen er i ferd med å komme tilbake, er det kanskje flere enn meg som tenker at man skal gjøre noen endringer i livet. Et forsett er kanskje å lage mer mat fra grunnen og spise mer fisk. Hva passer da bedre enn å sy seg et "Fiskeforkle"?

Denne månedens modell er et forkle med fiskemotiv, - med det treffende navnet "Glad laks". Modellen her er laget i 100 % litt grov blå lin. Applikasjonen er i bomullstekstiler og det er sydd noen vanndråper med en litt tykkere quiltetråd. 

Ikke egentlig så vanskelig å sy. Litt pirk vil det være, men det gjør bare at resultatet blir så bra at forkleet bare MÅ BRUKES!

Blomsterranker

Julen minner om hvor hyggelig det er å samle venner og familie rundt bordet. Månedens brikker er en assosiasjon til det. Motivet er en blomsterranke som fortsetter til neste brikke og til neste og neste ....

Fargen på blomsten kan varieres. Lilla til advent, rød til jul, orange til sommer osv... Bladmalen kan brukes til kronblader på blomster, og få frem en annen variant. Bruk farger og lag variasjon

På min modell er midtstykket i lin. Rundt har jeg boltret meg med frihåndsquilting.

Dette er en modell hvor du kan bruke farger etter humør. Sett på litt god musikk. Noen påstår at et glass vin til sømmen passer for slik frihåndsquilting. Her er det fritt frem!

Rein på ville veier

Etter en solrik sommer, er det tid for å tenke på vinter og juletider. Jeg har fått inn noen vakre blåfarger som blir mine "julefarger" i år.

Har laget en løper med brikker til. De har noen reinsdyr applikert på,- ute på egenhånd på stjernehimmelen? Rebellen i meg har måttet tilføre litt rødt på den ellers så nydelige stjernehimmelen.

En annerledes vinterløper?

Synes du stjernehimmeltekstilene var fine? Du finner de i nettbutikken og som liten julepakke blandt materialpakkene.

Happy Meal og Slow Cooking

Denne gangen skal vi tilbake til kjøkkenet. Personlig er jeg blitt veldig glad i denne lange grytevotten. Den er svært praktisk når jeg skal ta ut plater og former fra ovnen. Den lange formen gjør at den kan henges over håndtaket på stekeovnen,- akkurat der jeg trenger den!

Inspirasjonen til «Slow Cooking» kom fra min mors «Senjagryte», - mat som skal lages over lang tid,- riktig godgjøre seg for å få frem alle smakene. Akkurat som skilpadden, som bruker lang tid, men definitivt er å regne med.

Motsatsen må være vår kjære hund, som ikke har tid til å vente,- men som er «kjempehappy» for all mat (bortsett fra salat fordi han mener han ikke er kanin).

Lag en eller begge to,- så har du en til deg selv og en til en god venn/venninne!

Kyllinglapper

Laget du påskebrikkene? Her kommer grytelapper med de samme kyllingene. Hvem kan motstå slike søte små? De glade fargene kan friske opp langt utover våren. 

Er du redd gult er for mye påske, så er det bare å lage de i en annen farge. Koselige er de uansett!

Overskrift

Tennbrikett-tønne

Vinteren er en herlig tid for kos,- under et teppe med noe godt i koppen/glasset og fyr på peisen!

Ja det var den peisen. Noen ganger er det vanskelig å få fyr, så en boks tennbriketter er hendig. Boksen er jo ikke så dekorativ, så hvorfor ikke pynte den litt? Månedens modell er et trekk til boksen med et løst tak som løftes av når du skal ha tak i brikettene. Trekket festes rundt boksen med borrelås. 

Trekket kan lages av stoff du har tilgjengelig,- bomull, lin, eller møbelstoffer. Jeg bruker bordfilt inni hvis ikke stoffet er tykt nok i seg selv. Vinduer og dører lages av ulike rester. Sett trekket rundt boksen, taket på toppen - du har brikettene tilgjengelig OG  et hyggelig interiør ved peisen. Kan også brukes som gave til dem som har alt :-) 

Grytelappene "Seline og Silje Selfrøken"

Ja, altså -- vi er to litt sjenerte frøkner som gjerne vil hjelpe til på ditt kjøkken. I tillegg kan vi jo brukes som gaver til gode venner. 

Vi er laget av bomullsstoffer med dobbelt lag med thermovlies inni. Applikasjonene er sydd med maskin og litt håndsøm. Vi er laget for å brukes, og kan vaskes på 40 gr. For å holde formen, trives vi ikke i varme tromler, men liker å ligge til tørk på egnet sted.

Vår designer syr oss i grått,- slik vi vel er i opprinnelig form. Vi kan kjøpes ferdig sydd,- sjekk ut i nettbutikken om vi er klare til salg. Nå som vi finnes som mønster, kan du jo lage oss selv og det hadde jo vært en spennende erfaring!

Sigrid og Selma Selfruer

De to søte selfrøknene Silje og Seline er blitt etterspurt som grytevott-utgave. Utfordringen er tatt, og månedens mønster blir derfor selfrøknene i "votte-utgave", - da presentert som Sigrid og Selma Selfruer.

Dette er to fruer som fortsatt er litt beskjedne, men på kjøkkenet gjør de nytten sin. God plass i lommen slik at hendene holdes unna varmen,- bare prøv! Selv om de er grå, lyser de opp hverdagen.

To koselige fruer å både lage og bruke, - på eget kjøkken eller kanskje som gave? 

Forkleet "Guri Gåsemor"

Liker du å lage istand til hyggelige måltider? Guri Gåsemor stiller opp så du kan kokkelere selv om du har pyntet deg litt. Hun pryder forsiden av forkleet laget av baskerlin. 

Sommerminner

Vi er nå kommet over i vårmånedene, og sommeren nærmer seg. Månedens mønster er inspirert av grønnfargene, samt bier og blomster som vi skal nyte utover. Hva med å ta sommeren inn ved bordet og nyte den sammen med en god frokost? Lag sommerbrikker til hele familien og slik få sommerfølelse hele året!

Spisebrikkene "Hus på snei"

Spisebrikken er en ilustrasjon på hverdagen,- hvor ting går litt på "halv tolv". Allikevel kan man hygge seg rundt spisebordet.

Brikken er laget i bomullstekstil med bordvatt inni som stabilisator. Applikasjonene er i ulike bomulsstoffer. I tillegg er det kontursømmer i quiltetråd. I mønsteret får du også forklaring på hvordan klippe og sy lukkekant med hjemmelaget skråbånd.

Ferdig mål: ca. 50 x 40 cm

Helge og Hugo Hvalrooskar

Denne gangen er det grytevottene Helge og Hugo HValrosskar som inviterer til syglede. Grytevottene har dobbelt lag med vatt og en god lomme. På den måten er de hendige i bruk når varme panner og gryter skal håndteres. Lommeåpningen er stor nok for en kar,- så hvorfor ikke lage et par som er en kokke-kar verdig?!

Grytevottene "Hilde og Hildur Hønsemor"

Månedens par i juni er Hilde og Hildur Hønemor. 

Dette er to driftige damer som er både romslige og gode. Deres ekstra omsorg sørger for at dine fingre holder seg unna varmen, - ikke noen vanlig lapp altså :-)

Mønsteret er laget av SmileSting sin designer Marit Masdal. Vi lages i bommullsstoff med thermovatt inni. Kammen er i tykk filt.

Marit laget oss i rosa drakt, og det er slik vi selges som ferdig modell. Velger du å lage oss fra mønsteret her, så kan du jo velge farge selv, - driftige og nyttige er vi uansett farge. Vi er klare til å trylles frem, - bestilles fra nettbutikken

Grytelappene "Pelle og Petter Pingvin"

Første modell ut er også en av mine første modeller - Pelle og Petter Pingvin. De er to tøffe grytelapper, som liker at det skjer ting på kjøkkenet. Varme gryter er ingen utfordring for dem, og de tar gjerne tak i et stekebrett hvis det er mulig. 

Pelle og Petter er laget av bomullsstoff med dobbelt lag thermovatt inni. Applikasjonene er bomullsstoffer og beina er i tykk filt. De kan vaskes på 40 gr., men applikasjonene holder seg best hvis de vaskes for hånd eller i vaskepose.

Lange nissegrytevotter

Julen står for døra, julemusikken er på og nissene titter frem.

Hjelp til julebaksten? Kanskje trenger du praktiske grytevotter for å ta brettene ut av ovnen? Disse hjelpsomme nissene bidrar til å holde fingrene fra fatet/brettet. Heng dem på ovnsdøra, så er de tilgjengelig når klokka piper.

Sy en til deg selv og kanskje til noen venner som også liker julebakst.

Julekalender

Er du klar for ny runde med julefeiring? Mine barn har blitt vant til gavekalender hvor det ble pakket opp både nyttige og litt mindre nyttige små ting. Nå er barna voksne, men plassen der kalenderen hang er jo der. Tradisjon tro må kalenderen opp, men den fylles nå med et nytt hjerte for hver dag som julen nærmer seg. Hvert enkelt hjerte representerer venner og bekjente som man sender en ekstra tanke den dagen. 

En enkel kalender som kan fylles med glade gaver og gode tanker. 

Nisseforkle

Julen nærmer seg, enten man vil eller ikke. Kanskje er du godt igang med julegaveinnkjøp og planer for hvordan årets feiring skal bli. En ting som er ganske sikkert, er at det skal lages istand noe mat i forbidelse med høytiden. Da er det koselig å kunne ta frem et skikkelig juleforkle. Denne modellene er av Nilse Nissemann. Han er en allsidig kar, og er brukt på flere andre modeller også. Blant annet finnes han som grytelapper, som kommer som mønster i desember.

Forkleet er laget av grov lin med applikasjoner av bomullsstoffer. Det har lange knytebånd og regulator på båndet rundt halsen. På denne måten kan det tilpasses til mange størrelser,- for det blir kanskje flere som bidrar på kjøkkenet i år?

Grytelappene "Nils og Nikolai Nissemann"

Har du laget eller tenkt å lage nisseforkleet? Her kommer oppfølgeren,- nissegrytelapper. Grytelapper er jo et "must" på kjøkkenet, så hvorfor ikke lage disse to kameratene? De lages enkelt i bomullsstoffer med dobbelt lag av thermovatt/bomullsvatt inni. De er faktisk så raske å sy at du kan lage til hele familien!

I nettbutikken finner du også materialpakke, - tekstiler og vatt til 1 sett med disse søte karene.

Påskebrikker

Vi har nylig ryddet opp etter julefeiringen og neste høytid er ikke langt unna. Selv elsker jeg å pynte, og benytter gjerne anledningen til å lage noen hyggelige brikker som kan lyse opp og få frem påskesmilet.

Selvfølgelig er det påskekyllinger som titter frem på spisebrikkene denne gangen. Frisker opp med litt gule og orange farger, og vips så har du noen koselige påskebrikker å legge på bordet. 

Modellene her er laget i lin og påskegule bomullsstoffer, men fargene velger du selv. Brikkene er greie å lage, men utfordringen ligger i frihåndsquiltingen. 

Ta frem de glade fargene og gled deg til å legge frem koselige brikker på påskebordet!

Sydamer i farta

Sydame i farta? Hva er da nyttigere enn en veske til skjærematte og linjaler. De må jo håndteres med verdighet, så hvorfor ikke spandere litt tid på å lage en skikkelig veske hvor utstyret kan oppbevares trygt. Vesken har innvendige lommer til linjaler og "snurrebrett". Ytterdelen har enkle blokker og er stivet opp med veskevatt. Midtstykket er laget av «rester», - her er det opp til hva du har (kvadrater, lukkekanter ol.).

Bare tenk på hvor morsomt det blir å møte på neste symøte uten linjaler i plastpose!

Brødpose og andre nyttige poser

Tiden er inne for å kvitte seg med unødvendig plast. Denne måneden er fokuset på nyttige poser som kan fungere godt som erstatning.

"Hovedposen" er en brødpose, men det vil også være ideer for skopose, strikkepose mm.  Her er det bare fantasien som setter stopper for hva man kan lage.

Selve posene er enkle å sy. «Utfordringene» ligger i applikasjonene. I tillegg har jeg lagt inn beskrivelse på 2 ulike måter å sy inn sømmen slik at du får en fin innside også. Så hvorfor ikke ta med barna og la de få prøve seg ved symaskinen. Lag poser til leker, gymtøy, strikketøy, poser til skittentøy mm. Lager du en, så er det er det kjapt å lage flere,- alt etter behov.

lagt til handlevogn